EP-release en Homecoming Party: 'Feestje van het jaar' voor The Ten Bells (2024)

We spreken Wesley Ferfers (drums & backings) en Sven Vek (vocals) die vandaag hun woordje doen voor The Ten Bells. De twee andere bandleden, Robbert Blondeau (gitaar & backings) en Luc op den Camp (basgitaar) kunnen wegens werkzaamheden helaas niet aanwezig zijn, maar Wesley en Sven spreken moeiteloos en enthousiast honderduit over de afgelopen tijd.

Het gesprek vindt plaats bij Coasters op de Bongerd in het centrum van Heerlen. Een vertrouwde locatie voor de mannen van The Ten Bells. Met ruim uitzicht op het SCHUNCK* Glaspaleis, en op steenworp afstand van poppodium NIEUWE NOR waar de band aanstaande vrijdag zijn nieuwe EP presenteert en gelijktijdig zijn ‘homecoming party’ gaat vieren na een intensieve Nederlandse tour.

Want ja, het mag gezegd, The Ten Bells hadden het druk de laatste tijd. Na het stormachtige begin — het winnen van de Limburgse bandwedstrijd Nu Of Nooiten het onvergetelijke openingsoptreden op Pinkpop 2017 — werd de garage/blues-rock band uit Zuid-Limburg opgenomen in het nationale popcircuit en viel hun het ene optreden na het andere ten deel. Afgelopen najaar speelden ze zo’n 25 shows, waarvan 20 tijdens ‘Popronde’, een landelijk reizend festival dat jaarlijks langs een 40-tal Nederlandse steden tourt. En er komen nog 2 shows bij, in Hasselt en bij 3FM. Ook waren zij support-act van Golden Earring en Black Box Revelation. En zie dan daarnaast nog maar eens tijd te vinden voor het schrijven van nieuw materiaal.

“De finale van Nu Of Nooit was voor ons het tweede optreden. We hebben onze deelname aan Nu Of Nooit zolang mogelijk geheim proberen te houden. Weliswaar hadden we ons bij Nu Of Nooit gewoon ingeschreven als ‘The Ten Bells’, maar we gebruikten zelf tijdens die anonieme maanden een verzonnen bandnaam. De ‘Bamboozles’, wat letterlijk bedotten betekent. Zo was er totaal geen link te leggen met ‘The Ten Bells’. Ja, het plan ging diep. Niemand wist hiervan, ook niet onze ouders en verdere naasten. Het was zelfs zo dat de organisatie van Nu Of Nooit tig keer onze contactpersoon heeft opgebeld met vragen. Je kunt dus zeggen dat het behoorlijk leefde. Wat in ons voordeel sprak, natuurlijk.”

Kort daarvoor hadden ze The Ten Bells in elkaar gezet, na een breuk van de vorige band. Van daaruit zijn Wesley Ferfers, Sven Vek en oud-bassist Bert Luja op een avond bij elkaar gaan zitten. “We hadden dezelfde muzieksmaak en er was een persoonlijke klik. Op die bewuste avond blikten we terug op een uitje naar Londen en kwamen we uit bij ‘The Ten Bells pub’. “Ja! Dit is ‘m”, wisten we, gezien onze voorliefde voor de jaren ’20 en door de verhalen die rondom deze eeuwenoude pub hingen. We hoefden niet langer meer te denken over de naam van de nieuwe band…”

Onwerkelijke start

Maar er was toen natuurlijk nog geen noot gespeeld. Dus kwamen vervolgens de nummers en de podiumpresentatie aan bod. Alles volledig in die grote anonimiteit.
“En 9 maanden later stonden wij geheel voorbereid in Sittard op het podium van Poppodium Volt, tijdens de voorronde van Nu Of Nooit. Dat was op dat moment ons doel, ons streven. Meedoen aan de voorrondes. Maar de wedstrijd ‘bezorgde’ ons vervolgens de Brightlands Stage op Pinkpop! Dat was pas ons derde bevestigde optreden, metéén op Pinkpop. Hoe onwerkelijk, wat een start!”

Exposure

“Het heeft ons heel wat gebracht. Niet alleen gratis en veel exposure, maar ook is het management van de band er sterker door geworden en zijn we de zaak iets serieuzer gaan aanpakken. We repeteren tegenwoordig ook nog alleen voor de muziek; de verhalen en het gepraat eromheen die eerst een hoop tijd van onze repetities opslokten bewaren we voor een ander tijdstip.

De coachingsdagen die we kregen tijdens Nu Of Nooit met tips en adviezen hebben hun vruchten afgeworpen. En er zijn belangrijke contacten gelegd met de bookers, zodat we tal van optredens hebben kunnen doen.”

Realistisch

“Voor ons is het nu vooral belangrijk dat we muziek kunnen blijven maken op een manier die we leuk vinden. Natuurlijk droom je ervan om er geheel van te kunnen leven. Maar dat is maar weinigen gegeven. Je moet wel realistisch blijven. Toen we op Pinkpop stonden hebben we alles zelf moeten regelen, zoals we dat voorheen bij onze andere optredens ook zelf deden. Met de hulp van vrienden en kennissen en mensen uit de buurt. Dat is leuk om te zien, op zo’n festival van wereldfaam. En ook dankzij de steun en advies die we kregen van muziekhuis Arons uit Heerlen. Dat was heel belangrijk voor ons en dat is het nog steeds. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Alles wat we nu verdienen met de band investeren we ook weer in The Ten Bells. Voor nieuwe apparatuur, of om een studio te huren voor de plaatopnames. We hebben er gewoon heel veel plezier in, en proberen alles langzaam verder op te bouwen en uit te breiden. Zo hebben we nu contacten voor optredens in België en wellicht in Zuid-Engeland. We kijken er graag naar uit.”

EP-presentatie en ‘Homecoming Party’

Maar eerst komende vrijdag dus de EP-presentatie inclusief ‘Homecoming Party’.
“Natuurlijk in de NIEUWE NOR, dat is voor ons het ‘thuis’. Het wordt voor ons het feestje van het jaar. Een ‘The Ten Bells-feestje’ welteverstaan, dat zoals gewoonlijk vol verrassingen zit. We brengen dan onze nieuwe EP uit, op CD én vinyl! En we maken er gelijk een soort minifestivalletje van, met bands die in ons straatje passen en die ook wat meer naamsbekendheid verdienen.”

Samen met Grim Tim, Stompin’ Grounds, Lotte Slangen & Eric Coenen, en Robbert Duijf tovert het Zuid-Limburgs viertal poppodium NIEUWE NOR om tot een oud-Engelse pub vol harde doch dansbare nummers, energieke shows, en riffs om je vingers bij af te likken.

“De NIEUWE NOR zal vrijdag voor een avond compleet anders zijn. Heële, ver zunt heem! There’s no place like home!”

Vrijdag 7 december: The Ten Bells – EP Release & Homecoming Party
+ Grim Tim + Stompin’ Groundes + Lotte Slangen & Eric Coenen + Robbert Duijf + Afterparty in Café Bluff

Tijdschema:
20:00u. deuren open | 20:30-21:00u. Stompin’ Grounds | 21:00-21:30u. Lotte Slangen & Eric Coenen | 21:30-22:00u. Grim Tim | 22:00-22:30u. Robbert Duijf | 22:30-23:30u. The Ten Bells

Stompin’ Grounds [zaal]

Stevige songs waarin de karakteristieke stampende beats en scheurende gitaren van de blues-rock worden vermengd met de virtuositeit en dansbaarheid uit de gypsy-swing: Triggerfinger meets Pokey LaFarge. “Zonder al teveel theatrale capriolen krijgt Stompin’ Grounds de zaal aan het dansen”, aldus ZEF Magazine. So, put on your dancin’ shoes and shake it!

Lotte Slangen & Eric Coenen [café]

Intiem, donker en verrassend; het duo bestaande uit Lotte Slangen, (Luca Madu) en bassist Eric Coenen (o.a Stevie Ann, Ilse de Lange, Blowbeat) ontmoette elkaar als docent en student op de Rockacademie. Vier jaar later delen ze het podium om in een bezetting met alleen bas en vocals eigen interpretaties voor te dragen van favoriete songs.

Grim Tim [zaal]

Grim Tim creëert een uniek en dynamisch brouwsel doordrenkt met vuige rock. Teruggaand naar de gloriedagen van rock ‘n roll: fris, urgent en relevant. Met catchy songs en enorme refreinen ga je automatisch uit je dak! Het powertrio was al twee keer eerder te zien in Heerlen: in 2017 speelden ze tijdens Popronde Heerlen in een bomvolle Bluff, en begin dit jaar waren ze nog te zien als support bij blues-talent Laurence Jones in de NIEUWE NOR.

Robbert Duijf [café]

Singer-songwriter Robbert Duijf (Third House On The Left) is een gepassioneerde muzikant die puur, oprecht en vol overgave zijn muziek presenteert, waarbij hij geïnspireerd wordt door gospel, early blues en vestapol. De songs verhalen over liefde, verdriet, vriendschap, angst en de dood, waarbij Robbert zichzelf begeleidt met finger picking blues en ‘slide-werk’ op gitaar.

Afterparty in Café Bluff!

Na afloop van de shows in de NIEUWE NOR is de afterparty samen met The Ten Bells in dé muzikale underground-spot van Heerlen, Café Bluff in de Dautzenbergstraat.

  • Dit concert vindt plaats in en wordt georganiseerd door poppodium NIEUWE NOR. De voorverkoop is gestart.
  • Voorverkoop: € 7,50
  • Avondkassa: € 10,00

The Ten Bells

  • Robbert Blondeau – Gitaar (Backings)
  • Luc op den Camp – Basgitaar
  • Wesley Ferfers – Drums (Backings)
  • Sven Vek – Vocals

URL’s/Social Media:

EP-release en Homecoming Party: 'Feestje van het jaar' voor The Ten Bells (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5601

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.